Tre sätt ett namn missleder dig när du investerar. Del 2: fonden

I den högst rankade finansjournalen The Journal of Finance publicerades år 2005 en artikel av forskarna Cooper, Gulen, och Rau. I artikeln undersöker dom fonder som byter namn till ett som är associerat med en ”het” investeringsstil, såsom ”value”, ”growth”, ”small”, eller ”large”. Dom ställer sig flera frågor, bland annat huruvida namnbytet leder till mer investeringar i fonden, om den presterar bättre, och om de ens följer investeringsstilen som deras namn indikerar. Jag tror ni redan kan ana vart detta inlägg kommer att leda.


För det första så hittar dom att när en fond byter namn till ett ”hett” namn så ökar investeringarna till fonden dramatiskt! Med hela 28% det följande året! Det motsvarar en ökning i totala nettotillgångar på $60 miljoner! Över de 294 namnbyten de tittar på så skapar namnbytena totalt ett värde på $18 miljarder. Ja, du läste rätt, miljarder. Att fonderna ändrar namn på detta sätt tycks alltså dra in enorma summor till fonderna. Okej, så det är väl bra? Eller?


Nja, inte särskilt bra verkar det som. Inflödet av investeraringar verkar enbart hända för de fonder som byter namn till något ”hett”, inte för de som bara byter namn. Det visar sig också att fonderna som byter till något ”hett” inte alls presterar bättre än förut eller än andra fonder, och de flesta av dom investerar inte ens enligt strategin som deras namn föreslår!! Namnbyten tycks för de flesta fonder vara helt kosmetiskt.


Forskarna drar slutsatsen att fonderna verkar försöka lura in investerare genom att byta namn till något som för närvarande är coolt. Och det fungerar! Så låt er inte luras.


När ni ser en fond som precis har bytt namn, var skeptisk.


Nyttig och intressant forskning.


Fonder byter namn för att få fler investeringar

Artikeln hittar du här:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1540-6261.2005.00818.x

Eller en tidigare version av artikeln som är tillgänglig för allmänheten:

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=423989

21 visningar1 kommentar

© Robostock AB 2019

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon